Groepen 1 en 2

Wilt u iedere woensdag gymkleding en gymschoenen (met klittenband) in een tasje meegeven, de kinderen gaan dan in ons speellokaal gymen?
Ook is het heel fijn als ze op deze dag gemakkelijke kleding aan hebben, waarbij ze niet zoveel knopen, strikjes etc. moeten los en vast maken. De kinderen zijn altijd heel trots als ze alles zelf kunnen doen en ook als ze gauw klaar zijn. We hopen dat u op deze dag daar rekening mee wilt houden.

Waarom willen we graag dat de kinderen zich omkleden voor de gymles:

1. Wij vinden het belangrijk dat kinderen nu al leren dat je voor het sporten je omkleedt.
2. Ook is dit als voorbereiding voor de gymles in groep 3. Ze gaan dan lopend naar de gymzaal en daar moeten ze alles zelf doen. In de onderbouw is de juf er altijd, om ze te helpen bij moeilijke shirts, knopen, broeken etc.
3. Tijdens het omkleden zijn ze allemaal bezig en aan het leren. Ook leren ze elkaar helpen.

HERFST- EN WINTERPERIODE
Maar nu het weer weer slechter wordt, komt het vaker voor dat we ook op andere dagen in het gymlokaal zijn. De kinderen gaan dan daar in hun gewone kleding naar toe. We doen dan spelletjes of we gymen met klein materiaal, zoals pittenzakken, hoepels etc. We willen u dan ook vragen de gymschoentjes op school te houden. Zo kunnen we altijd bij slecht weer, toch even rennen, klimmen en klauteren.

Wat houdt gym bij de onderbouw nu eigenlijk in?

Heel vaak hebben we groot gymmateriaal opgezet, waarbij de kinderen kunnen klimmen, klauteren, glijden, hangen etc. Dan staan er in de gymzaal een groot klimrek waarbij de kinderen op verschillende manieren omhoog moeten klimmen en ook kunnen ze er weer vanaf glijden. Ook vinden ze het allemaal heel spannend om op een spalk van het klimrek te gaan zitten en dan voorzichtig aan de achterkant te gaan hangen en dan op de mat terecht komen met je voeten als je handen los van het rek zijn.

Alle kinderen gaan erdoor heen en de juf staat er altijd bij om te helpen. Maar wat zijn ze trots als ze het zonder hulp kunnen; en ze mogen er ook trots op zijn!
Ook staat er een los klimrek waar ze over heen kunnen klimmen met of zonder hulp van een schuine bank. Er af kan op allerlei manieren en ook zie je hier dat alle kinderen het zelfstandig kunnen. Ze lopen ook via een schuine bank omhoog op de kast en springen er dan van af. Bijna alle kinderen weten al dat het veilig springen is, als je eerst je voeten op de mat komen en daarna je handen voor je ook op de mat terecht komen. Hierdoor vallen ze nooit op hun billen. Bij het gebruik van een evenwichtsbalk is het leuk te zien dat de kinderen elkaar helpen door hun hand vast te houden waardoor er meer evenwicht is.

Dit is zo'n natuurlijk iets in de groep, dat kinderen het zelf vragen aan de kinderen in het groepje. Fantastisch om te zien, hoe het Daltonprincipe doorwerkt in de gymlessen.

Ook hangen er regelmatig ringen of de rekstok waarbij de kinderen leren "slingeren" of schommelen. Ook hier geldt dat ze elkaar helpen zonder dat je als juf daarom moet vragen.

De gymzaal is soms in 4 vakken verdeeld, waarbij er in ieder vak een materiaal ligt. Dat kunnen de grote gymblokken van kunststof zijn. Of pittenzakken gooien, ballen rollen, touwtje springen, etc. Dan is een groepje bezig met een onderdeel en na een poosje gaan de groepen allemaal naar het volgende vak. De kinderen mogen zich dan vrij bezig houden met het materiaal en rekening houdend met elkaar in het vak. Als we weinig tijd hebben, doen we natuurlijk ook allerlei spelletjes,waarbij het tikkertje favoriet is.

We hopen dat u zo een klein beetje inzicht heeft gekregen hoe de gymlessen bij de onderbouw ingericht zijn.